• (0 voturi)

Marie Darrieussecq

Raport de politie. Acuzatii de plagiat si alte moduri de a supraveghea literatura

2683c2c1-e7e3-4bfc-8c86-9e38d1438d63
RRP: 168,76 leu
94,99 leu
In stoc
  • loyaltyPuncte bonus: puncte
  • local_shippingEstimare livrare:
room
Livrare gratuită

în Pickup Point de la 79,9 lei

check_circle_outline
Retur gratuit

Chiar și desigilat

assignment_turned_in
Verificare colet

Înainte de plată

Descriere:

Una dintre cele mai importante romanciere franceze contemporane a fost acuzata de plagiat.

Doua cunoscute colege de breasla i-au reprosat lui Marie Darrieussecq – mai intai in 1998, apoi in 2007 – ca si-ar fi sustras subiectele romanelor din cartile scrise de ele. Sau, si mai rau, chiar din vietile traite de ele. Autoarea romanului Schimbarea la trup, care in 1996 a revolutionat piata literara, a decis sa scrie acum, in chip de replica, un eseu cuprinzator in care analizeaza cele mai importante acuzatii de plagiat aduse unor mari autori de-a lungul istoriei literaturii. De la Platon la evocatorii Gulagului.

Ca o acuzatie de plagiat e o tentativa de asasinat simbolic – e de domeniul evidentei. Dar in cate feluri poate reactiona un scriitor in fata unei astfel de acuzatii? Cu furie, cu revolta, avand sentimentul nedreptatii sau al neputintei. Prin tacere sau prin scandal.

Marie Darrieussecq a reactionat scriind (un) Raport de politie. A ales sa reviziteze istoria literaturii, aceasta tara a literelor in care, spune ea, cuvintele, temele si imaginatia nu pot si nu trebuie sa devina proprietate privata. În care cartile isi vorbesc intre ele, iar intertextualitatea e o lege nescrisa.

Raport de politie este o carte noua despre un obicei vechi: acuzatia de plagiat. O practica ce are, de fapt, aceeasi varsta ca si literatura.

„Ca scriitorii isi doresc sa fie cititi este un fapt legitim. Ca scriitorii isi doresc sa fie iubiti, in fine, de ce nu? Dar ca mai vor sa fie si plagiati, ei bine, abia aici incepe sa se contureze o anumita viziune asupra literaturii.“ - Marie Darrieussecq

Nascuta in 1969, Marie Darrieussecq a scris peste 10 romane, dintre care: Naissance des fantômes, Bref séjour chez les vivants, Le Bébé, White. Romanul Truismes, pe care l-a publicat cand avea 27 de ani, s-a bucurat de un mare succes international. A fost tradus in limba romana sub titlul Schimbarea la trup si a aparut la Editura Pandora M in 2003.

In 2007 a publicat romanul Tom est mort, o poveste despre durerea pe care o provoaca moartea propriului copil. Acuzata de plagiat de Camille Laurens (si ea publicase, la aceeasi editura din Franta, in 1995, romanul autobiografic Philippe, in care isi descria disperarea de a fi pierdut primul copil) Marie Darrieussecq scrie acest eseu despre acuzatia de plagiat in istoria literaturii.